Det bærende prinsipp i Taiji er at mykhet er sterkere enn hardhet.

Uttrykket Mykhet er sterkere enn hardhet er hentet fra eldgammel kinesisk filosofi, og forståelsen av hvordan Yin- og Yang-kreftene forholder seg til hverandre. Symbolet som viser dem samlet er Taiji, den runde sirkelen med et sort og et hvitt felt som snor seg mot hverandre.
De kinesiske filosofene hentet sin forståelse av Taiji som universelt prinsipp gjennom studier av naturen, og anvendte den på mange områder. Som innen tradisjonell kinesisk medisin (TKM). Og i tekster som veiledet mennesket til å ta ansvar for å finne sin egen balanse – i seg selv og i forhold til sine relasjoner, omgivelsene og universet.
Som forsvarskunst bygger også Taiji-formen på denne visdommen. Når det harde møter det myke blir opponentens harde energi avledet og absorbert gjennom avvergende, myke bevegelser. Deretter kan forsvareren velge å vende den absorberte energien tilbake mot opponenten. I naturen vil det alltid være slik – mørket og lyset må vike for hverandre, ingenting kan være kaldt og varmt samtidig, og det er umulig å være svært sint og føle deg glad på samme tid.
Som treningsform handler Taiji i stor grad om å oppnå indre ro og balanse, både fysisk og psykisk. Dette motvirker skadelig stress, samtidig som muskler og ledd styrkes på en måte som heler skader og slitasje. Det er ikke uten grunn at denne treningsformen omtales som meditasjon i bevegelse.