Baduanjin Qigong

Taiji Nord tilbyr undervisning i Baduanjin – slik denne Qigong-formen praktiseres i fjellene i Wudangshan i Kina.

Undervisningen tilbys som helgekurs i Bodø og i forbindelse med Taiji Nords årlige retreat i juni, som foregår på Mesøya i Meløy kommune.

Første mulighet er et helgekurs i Bodø 28. og 29. januar 2023 – For informasjon om tidspunkt, pris og påmelding, klikk på fanen Informasjon om kurs.

Baduanjin (八段 錦) er en av de vanligste formene for Qigong i Kina, og skal ha vært praktisert nærmest uendret i 1000 år. Daoistisk Qigong har røtter i mer enn 4000 år gammelt kinesisk filosofi, og kan oversettes til «energiarbeid» eller «arbeid med pusten».

Baduanjin består av åtte bevegelser, og kalles i Vesten for «Eight Pieces of Brocade, eller «De åtte brokader» på norsk. Navnet relateres til hvordan de åtte bevegelsene påvirker kroppen og dens energi, med en kvalitet som assosieres med broderier i brokade av ekte silke.

Baduanjin er en form for medisinsk Qigong, utviklet for å forbedre helsen gjennom bevegelser som virker på organene, leddene og musklene. Rolig, dyp pust og avspenning er grunnleggende for god effekt av bevegelsene. Det samme er en tydelig intensjon om å oppnå ønsket helsegevinst, utholdenhet og jevnlig praktisering.

Det tar ca ti minutter å gjennomføre ett sett av øvelsene.

De åtte bevegelsene (brokadene) er:

To hender holder himmelen oppe – Styrker trippelbrenneren*.

Trekk buen for å skyte kondoren – Styrker lungene.

Separer himmel og jord – Styrker milten og magen.

Fem arbeidere og syv skader ser bakover – Reparerer emosjonelle skader.

Snu hodet og svig halen – Fjerner ild i hjertet.

Bøy bakover og forover – Reparerer ren og du meridianene (som ikke er tilknyttet organer).

Slå med intense øyne – Styrker leveren.

Hendene trekker i føttene – Styrker nyrene.

* Trippelbrenneren (San Jiao)
Den tredobbelte brenneren er ikke et organ i seg selv, men en gruppering av organer etter funksjon og plassering. Den primære funksjonen til trippelbrennerorganene er vannmetabolisme. Disse organene er: Hjertet og lungene (øvre brenner), milten og magen (midtre brenner) og tarmene, nyrene og blæren (nedre brenner).