Taiji ved artrose og kroniske smerter

Høsten 2020 arrangerer Bodø Revmatikerforening kurset «Taiji ved artrose og kroniske smerter» i samarbeid med Taiji Nord.

Taiji

Taiji er en myk og skånsom treningsform.

 

 

Internasjonal forskning har over tid vist at Taiji kan ha positiv helseeffekt for mennesker med smertelidelser som artrose og revmatiske sykdommer.

Og i 2019 anbefalte Den internasjonale artroseforskerforeningen (OARSI) Taiji som ikke-medikamentell behandling av artrose i knær, hofter og polyartrose. Her omtales Taiji som «mind-body» trening, altså en treningsform som aktiviserer hele mennesket.

Med dette som utgangspunkt har Taiji Nord utviklet et kurs tilpasset disse pasientgruppene og andre som lever med smerter. Dette er et pilotprosjekt utviklet i samarbeid med fysioterapeuter, leger og Taiji-lærere. Norsk kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) vil følge prosjektet og bidra til kvalitetssikring av innholdet.

Meditasjon i bevegelse

Taiji kan beskrives som meditasjon i bevegelse fordi formens bevegelser utføres i kontinuerlig flyt, harmonisk, sakte og fredfylt. Utgangspunktet er en filosofi som ser på kropp og sinn som en helhet som påvirker hverandre gjensidig hele tiden.

Det sentrale er å øve på å være myk og fleksibel, og å kjenne på viktigheten av å møte utfordringer og problemer så fredfylt som mulig, med rolig pust, smidighet og vennlighet.

Denne typen trening har en stor overføringsverdi til hverdagslige aktiviteter, og vi sier gjerne at man trener funksjonelt. I tillegg til å aktivere store muskelgrupper som lår og sete, fører formens ettbensposisjoner til trening av viktig støttemuskulatur. I tillegg kommer trening av balanse, fleksibilitet og koordinasjon, som er viktig i mange hverdagslige aktiviteter. Taiji-trening forebygger fall, minsker risikoen for skader og forbedrer evnen til å bevege seg på en naturlig måte.

Taiji er en treningsform som tar hele mennesket på alvor, med det grunnsyn at kroppen er frisk og selvhelbredende så lenge livsenergien er i balanse. Sykdom, smerter og psykiske problemer kommer ofte av ubalanse i den fysiske kroppen, i forhold til selvet eller i de menneskelige relasjonene.

Unik mulighet

Bodø Revmatikerforening har fått økonomisk støtte fra Stiftelsen Damm til gjennomføring av kurset Taiji ved artrose og kroniske smerter.

Kurset starter 2 september og går over 12 uker, med tilbud om seks uker oppfølgende trening.

Medlemmer av foreningen kan ta kontakt med Ingrid Margrethe Nordhei via e-post for å sikre seg en gratis kursplass.

De 12 første som melder seg på får kurset gratis. Seks ekstra plasser selges til sterkt redusert pris. Meld deg på via skjema som du finner nederst på denne siden Informasjon om kurs.

5 tanker om “Taiji ved artrose og kroniske smerter

 1. jeg skulle gjerne vært med på et slikt kurs da jeg har artrose i flere ledd.
  Jeg er ikke med i foreningen.

 2. Hei, det er BRF som står som arrangør, så du må spørre Ingrid Nordhei. Klikk på lenken til e-post i teksten.

 3. hei kunne veldig gjerne hatt muligheten til å være med på et slikt kurs. hilsen heidi mikalsen. er medlem
  i foreningen

  • Hei, du må kontakte Ingrid Nordhei. Du finner lenke til e-posten hennes i teksten. Og det haster, for her er det først til mølla 🙂

 4. Jeg fikk muligheten til å bli med på Taiji (ved artrose og kroniske smerter), og har hatt stor glede og nytte av dette. Både hode og kropp fikk utfordret seg på en ny måte, og til det positive.
  Taiji vil bli en del av hverdagen min nå, både som trening og ikke minst for å få og kjenne balanse i kropp og sjel.
  Anbefales på det sterkeste.

Leave a Reply