Lær Taiji i Meløy og Bodø

Taiji er en av de beste formene for trening for dem som ønsker å ta vare på seg selv som en helhet. 

Taiji

Taiji er en myk og skånsom treningsform.

Til tross for at Taiji bygger på dyp innsikt og kunnskap, er det ikke så krevende å lære formen til et nivå som gir bedre helse. Mange opplever stadig nye innsikter og fortsetter å praktisere Taiji som en livstidsreise.

Bli med på Taiji Nords retreat på vakre Mesøy i juni, eller meld deg på kurs i Meløy eller Bodø. Du finner mer om Taiji Nords tilbud under fanen Informasjon om kurs.

Taiji går dypt

Denne treningsformen aktiviserer alle deler av kroppen og fungerer som en form for meditasjon. Daglig praktisering av Taiji vil derfor gi økt sinnsro og hjelp til å tenke tydeligere, samt en dypere forståelse av selvet.

Gjennom Taiji vil du møte deg selv der du er i livet. Jevnlig trening vil gi deg ro til å reflektere over din livssituasjon og dine relasjoner til andre. Den enkeltes utbytte vil variere over tid, men uansett vil regelmessig trening gi bedre helse og velvære.

Etter hvert som Taiji-formen utvikles gjennom trening vil du kunne oppnå en mer balansert mental tilstand, samtidig som kondisjonen, smidigheten og balansen blir bedre. 

De viktigste prinsippene

Det finnes flere stilarter innen Taiji: Yang, Chen, Sun Wu/Hao og Wu. Hver stil har sin egenart, men alle bygger på de samme grunnleggende prinsippene. Formålet for alle Taiji-stilene er å dyrke Qi (livsenergi), å få denne energien til å flyte jevnt og kraftig gjennom hele kroppen – og å oppnå harmoni mellom det indre og ytre jeget.

De viktigste prinsippene bygger på at kropp og psyke oppfattes som en helhet. Balansen overføres bevisst gjennom kontrollerte bevegelser mens pusten går rolig. Utøveren bygger opp sin livsenergi og vitalitet, løsner opp i kropp og sinn, og søker en tilstand av sinnsro.

Alle Taiji-stilene er varianter av kampkunsten Taijiquan (Tai Chi Quan), som kan  oversettes med «Den ypperste kampkunst» (Ultimate Fist). Taijiquan bygger på det unike prinsippet «Mykhet er sterkere enn hardhet», ulikt andre kampformer, der hardt settes mot hardt.

På kurs hos Taiji Nord vil du lære 37 stillingers Yang stil kortform, som er den vanligste Taijiquan-formen for helseformål i Vesten.

Økt livskvalitet

Tallrike studier har vist at regelmessig Taiji-trening gir utøveren økt muskelstyrke, fleksibilitet, kondisjon, immunsystem, smertelindring og bedre livskvalitet.

Muskelstyrke er viktig for å støtte og beskytte ledd, og for å unngå belastningsskader som kommer av feil kroppsholdning. Økt fleksibilitet vil gjøre det lettere å bevege seg, samtidig som sirkulasjonen av Qi, kroppsvæsker og blod øker kroppens selvhelbredende evner. Fysisk aktivitet gjør det lettere å leve med smerter, og for mange vil smertene avta vesentlig eller forsvinne helt etter hvert.

Trening er uansett viktig for generell funksjon av hjerte, lunger og muskler. I tillegg til dette bygger Taiji på bevisst vektoverføring, som har vist seg å forbedre balansen og forhindre fall.

Indre harmoni

Taiji har en dyp og sterk innvirkning på opplevelsen av å være til.

Mentalt vil du du etter hvert kunne oppleve kroppen som trygg og harmonisk fordi du blir tryggere på at du kan beskytte deg selv i farlige situasjoner. 

Gjennom Taiji vil du møte deg selv der du er i livet. Denne dypt personlige dimensjonen inspirerer til refleksjoner som kan løsne opp spenninger forårsaket av psykisk stress. 

Opplevelsen av tidløshet, uansett hvor kort, som skjer når du opplever absolutt sinnsro, kan oppfattes som å flytte til en annen verden, der begrepene tid og rom får nye dimensjoner – uten tidsplaner, mas og stress. Samtidig kan opplevelsen av klarsyn bringe virkelighetens verden enda nærmere.

Det å føle seg i harmoni med verden og naturen er en ikke-religiøs åndelig opplevelse som kan være svært tilfredsstillende.

Leave a Reply